Одбор за развој на почетни комплети за проекти за програмирање електроника - Академија за IoT обука - IoT комплети за производители

Споредба на надоместокот за лиценца за патенти за IoT, 1% на наплатената нето продажна цена

Споредба на надоместокот за лиценца за патенти за IoT, 1% на наплатената нето продажна цена

Во 2023, Huawei го одржа "2023 Форум за иновации и интелектуална сопственост" и официјално објави дека ќе наплатува такси за лиценцирање на патенти за производи кои го користат својот 4G/5G, Wi-Fi за потрошувачите 6, и мобилните IoT технологии. Специфичните производи за полнење и стандардите за полнење се како што следува:

4G or 5G, consumer-grade Wi-Fi 6, and cellular IoT technology products charge patent licensing fees

4G или 5G, потрошувачко одделение Wi-Fi 6, и производите од мобилната IoT технологија наплаќаат такси за лиценцирање патенти

 

Како играч ветеран вкоренет во областа на ИКТ, Huawei има важно "стандардни основни патенти" во повеќе полиња за безжична комуникација. When an enterprise's communication equipment needs to use these patented technologies, треба да плати такси за лиценцирање патенти.

Huawei stated that the current patent licensing fee rate is based on full consideration of Huawei's contribution to the corresponding standards and the contribution of the corresponding standard technology to the product, и даде повластена цена.

За разлика од тоа, во ноември минатата година, Италијанската компанија за патенти Sisvel го објави лансирањето на мобилниот интернет на нештата (C-IoT) патент базен, кој е составен од 20 сопственици на патенти, вклучувајќи го и ASUS, Дојдоа Телеком, Ериксон, Mitsubishi Electric, NTT DOCOMO, Мобилна оптика, оптички Безжичен, Шангај Лангбо, Sony, Нежична планета, итн. главно вклучуваат LTE-M и NB-IoT технологии, а првичниот фокус на апликацијата е на паметни броила и тракери на средства. Специфичните стандарди за полнење се како што следува:

Smart Meters and Asset Trackers - Patent Licensing Fees for LTE-M and NB-IoT Technologies

Паметни мерачи и тракери на средства - Надоместоци за лиценцирање патенти за LTE-M и NB-IoT технологии

 

По споредбата, it can be seen that Huawei's "повластени цени" вистина е.
И тоа може да се открие, имајќи предвид дека повеќето IoT уреди се ценовно чувствителни, и затоа може да биде отпорен на такси за патенти, Huawei's charging standard has also introduced a percentage rate method in addition to the single-unit rate, тоа е, Во горенаведеното, "за основните мобилни производи на IoT, наплатата е 1% од нето продажната цена, и се поставува горна граница."
Сепак, бидејќи бројот на IoT уреди продолжува да расте и индустријата станува позрела, ќе има голема веројатност во иднина да се појават нови компании или организации, очекувајќи да добијат поврат како сопственици на патенти, а ситуацијата може да се промени во тоа време.

Какви патенти поседува Huawei? Како да се плаќа од патенти?

What patents does Huawei own? How to get paid from patents?

 

Во однос на вкупниот број на патенти, Huawei поседува повеќе или блиску до 20% на /Wi-Fi 6 патенти, 10% на 4G патенти, и 15% на NB-IoT/LTE-M патенти ширум светот.
слика
Преземање Wi-Fi 6 технологијата како пример, OFDMA (Повеќекратен пристап со ортогонална поделба на фреквенцијата) технологијата е клучот за подобрување на брзината на пренос на податоци и ефикасноста на преносот. Оваа технологија исто така припаѓа на најголемото семејство на Wi-Fi 6 стандардни основни патенти. Меѓу нив, Huawei има најмногу Wi-Fi 6 OFDMA стандардни основни фамилии на патенти, проследено со Qualcomm и Intel.

Покрај тоа, ако го земеме предвид MU-MIMO (мулти-кориснички повеќекратен влез повеќекратен излез), Технологија за боење BSS, целно време за будење (TWT) и други клучни технологии поврзани со мала потрошувачка на енергија, ефикасност на преносот, и сигнал пречки за да се набљудува целокупната Wi-Fi 6 На второ место е и бројот на стандардни основни патенти во сопственост на Huawei, втор само по Qualcomm.

Земајќи ја технологијата NB-IoT како пример, Huawei е главен придонесувач за неколку клучни технологии кои поддржуваат пренос на податоци на неискористени, споделени, и дискретен спектар во мобилните мрежи, што може во голема мера да ги намали трошоците за IoT услугите.

Што се однесува до технологијата 4G/5G, Huawei е секако признат и како главен придонесувач во индустријата.

Оди чекор понатаму, Huawei исто така изјави дека ќе ги истражува плановите за лиценцирање патенти во областа на мултимедијата, пристапна мрежа, пресметување, складирање, и ВИ во иднина.

Во комбинација со формата на SISVEL патентниот базен погоре, можеме да знаеме дека постојат два главни начини за добивање лиценци за патент:

1) Се постигнува договор преку билатерално лиценцирање, а стапката на надоместок за лиценцирање патенти се договара и утврдува во билатералното лиценцирање. Исто како што Huawei рече дека потпишал речиси 200 билатерални договори за лиценцирање.

2) Добијте а "еден Стоп" лиценца преку базенот за патенти. Претпријатијата во базенот за патенти може да покриваат различни типови како што се оператори, производители на чипови, и терминални претпријатија. На крајот, секое претпријатие ќе има збир на правила за уделот, што во основа се заснова на вредноста на патентот. да се подели.

10 години на Р & Д инвестиција од речиси еден трилион јуани, Huawei очекува да добие поврат од лиценцирањето за патенти

Почнувајќи во 2021, Huawei's annual patent licensing income will exceed the patent licensing fees paid to the outside world in that year, и ќе почне да се реализира "регулација".

10 years of R & D investment of nearly one trillion yuan, Huawei expects to get returns from patent licensing10 години на Р & Д инвестиција од речиси еден трилион јуани, Huawei очекува да добие поврат од лиценцирањето за патенти

Во споредба со Qualcomm во САД, во 2022 фискална година (2021-09-26 до 2022-09-25), Qualcomm's operating income reached US$44.2 billion, од кои бизнисот за лиценцирање технологија (QTL) одговорен за приходите од лиценцирање на интелектуална сопственост изнесуваше 6,65 милијарди американски долари, сметајќи за 15% на соодносот на приходите. Повторно гледајќи во Huawei, во природната година на 2022, ќе оствари приходи од продажба на 642.3 милијарди јуани, а приходот од лиценцирање патенти ќе биде сметка само за 0.6% на приходите.
Секако, во споредба со очекуваното брзо зголемување на процентот на приходите од лиценцирање патенти во приходите, Huawei е поподготвен да ги усогласи таксите за лиценцирање патенти со огромниот R&Г инвестиција, тоа е, логиката на "инвестиција-враќање-реинвестирање", целта е да се изгради Формирајте позитивен циклус.Programming Electronics Projects Starter Kit Development Board - Academy IoT Training - IoT Kits for Manufacturers

Одбор за развој на почетни комплети за проекти за програмирање електроника - Академија за IoT обука - IoT комплети за производители

 

Извор на слика: "Huawei Intellectual Property White Paper 2019"
Преку годините, Huawei се залагаше за инвестирање повеќе од 10% од својот годишен приход во истражување и развој.
Во 2022, Huawei's research and development expenses will be 161.5 милијарди јуани, што всушност претставува една четвртина од нејзиниот приход. Односот на трошоците за истражување и развој достигна историски највисоко ниво, а односот на трошоците за истражување и развој со приходите од лиценцирање патенти може да се пресмета дека е околу 40:1. Покрај тоа, од 2022, Huawei's accumulated research and development expenses in the past 10 годините надминаа 977.3 милијарди јуани, што е блиску до нивото на трилиони јуани.
Ова се рефлектира во резултатите од техничките истражувања и патентните апликации: Од 2022, Huawei поседува вкупно повеќе од 120,000 валидни овластени патенти ширум светот, од кои повеќето се патенти за пронајдоци.

Huawei Invention Patent R&D Investment Expenses Report

Патентот за изум на Huawei Р&Г Извештај за инвестициски трошоци

 

Збори за "такси за патенти" промена на бојата? IoT патенти кои вреди да се истражат

Претставуван од Qualcomm, лиценцирањето за патенти е исто така типичен деловен модел.

Сепак, при промовирање на материјата за такси за лиценцирање патенти, Huawei во неколку наврати нагласи дека ќе го реализира легалното споделување и користење на патентирана технологија преку вкрстено лиценцирање или платено лиценцирање според принципот на "правичност, разумност и недискриминација", промовираат популаризација на технологијата, и промовирање на просперитетот на индустријата .

IoT patent license fee comparison, 1% of net sales price charged

Споредба на надоместокот за лиценца за патенти за IoT, 1% на наплатената нето продажна цена

 

Особено, IoT производите често се вклучени во војни за цени, така што индустријата за IoT најверојатно ќе биде чувствителна на надоместоците за лиценцирање патенти, и затоа треба да се води сметка. Сепак, ако надоместокот за патент се намали премногу ниско, whether the input-output ratio is not enough for a company of Huawei's size is another realistic question.
Во такви околности, исто така, вреди да се радуваме на наоѓање на а "победа-победа" точка на рамнотежа на огромниот, но фрагментиран пазар на IoT.

Споделете ја вашата љубов

Оставете Одговор

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени *